Dovolujeme si Vás pozvat na odbornou konferenci Ostrovy života 2018, která proběhne ve dnech 25.–26. února 2019 v Brně v hotelu Holiday Inn, Křížkovského 20.

alt

Konference reaguje na změny klimatu, s přibývajícím obdobím dlouhého sucha a vysokých teplot, ve městech a obcích vznikají tepelné ostrovy. Účinek takových tepelných ostrovů lze přitom ovlivnit zelenou zástavbou, která zároveň zadrží srážkovou vodu a ochladí okolní prostředí.

Hlavní otázky:

  • Jak zlepšit kvalitu vnitřního prostředí a docílit optimální teploty v budově v období extrémních venkovních teplot?
  • Jak lze ušetřit na energiích i v období růstu cen?
  • Jak využít efektivně střechu, aby sloužila obyvatelům domu?

Klíčová témata: zelené střechy, recyklace šedé vody, ostrovní řešení s FVE, zadržení a využití srážkové vody, dotační podpora, termoregulační systémy budov

Chci se přihlásit na konferenci

Konference cílí na „budovy“, které můžou fungovat doslova jako ostrov života, který je jak soběstačný tak zároveň zmírňuje okolní tepelné ostrovy. Kromě recyklace tzv. šedé vody, dokáže takový dům efektivně zadržovat srážkovou vodu a tu dále využívat a zároveň ušetřit při odvádění srážkové vody do kanalizace. Instalací zelené střechy sníží svou energetickou náročnost. Taková střecha vodu zadržuje a ochlazuje nejenom budovu, ale i okolní prostředí. Přispívá ke zlepšení mikroklimatu v silně zastavěných oblastech s nedostatkem zeleně a částečně nahrazuje přírodní prvky. Zelenou střechou vzniká také bezpečný, společenský prostor k relaxování. Budova tak nejen sníží svou celkovou energetickou náročnost, ale také přispěje k lepšímu prostředí v zastavěných oblastech.

Cílovou skupinou konference jsou zejména vlastníci bytových i nebytových domů, správcovské organizace bytového i nebytového fondu, zástupci měst a obcí a také projektanti a široká veřejnost. Ti všichni mohou vodohospodářskou problematiku řešit přímo v domech pomocí zmíněných opatření a přispět k tomu, aby se ve městech lépe žilo i v období velkých extrémních venkovních teplot.

Konferenci podporuje Český hydrometeorologický ústav a Karlova univerzita, kteří přinášejí alarmující informace v oblasti modelů vývoje klimatu pro blízkou budoucnost.

Záštitu nad konferencí převzali:

alt
alt
alt
alt

altRNDr. Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy

 

Odbornou záštitu převzal:

alt

Informace o konferenci jsou zveřejněny také na www.ostrovy-zivota.eu

25. a 26.2.2019 – Konference Ostrovy života – Technická řešení pro budovy v rámci minimalizace dopadů sucha a horka